Egy balatoni nyári munkából, egy kamaszkori élményből és egy adag merészségből született meg az ötlet: mi lenne, ha a lángos, ez a klasszikus magyar strandétel, helyet kapna a főváros gasztronómiai térképén? Sokan nem hittek benne – de Sóti Ádám teljes szívvel. Így indult a Retro Lángos Budapest, ami mára egy több, mint 50 fős, ikonikus lángosozóvá nőtte ki magát.
A lángos legtöbbünknek gyerekkori emlékhez kötődik. A strandon a lángos illata, a harapás a finom ropogós tésztába, a sajtos-tejfölös feltét látványa és hogy mindenki vidám és jól érzi magát, felejthetetlen élmény. Sóti Ádámnak is innen indult minden – de ő nem állt meg a nosztalgiánál. Megálmodta, hogy a lángos igenis megérdemli a helyét Budapest szívében, és meg is csinálta.
„A ’90-es évek elején, ha strandoltunk a családdal, mindig járt hozzá egy lángos is” – meséli Ádám. „Akkor még nem volt street food kultúra, csak a kis büfék a piacokon és a strandokon. Engem már ott megfogott ez az étel.”
Tizennégy éves korában egy balatoni büfében kezdett dolgozni. Először asztalokat törölt, poharakat szedett le. Aztán jött egy pillanat, amikor kiesett a lángosos – és ő állt be helyette. „Ott döbbentem rá, hogy a strandon te sztár vagy, ha lángost sütsz. Mindenki szeret és mindenki boldogan mosolyog rád.”
„A vendéglátásban sok mindent kipróbáltam, de a lángosozás jött be a legjobban. A lángosban van valami őszinte öröm számomra.” – így úgy döntött, ő nem továbbtanulni, hanem vállalkozni szeretne.
2011-ben talált rá az Arany János utcai kis üzletre, felkutatta a tulajokat és megszerezte a helyet. Bár az egész környék bolondnak nézte, ő tudta, mit akar. „Azt mondták, lángost csak a strandon esznek. De én hittem benne, hogy működni fog – ha minőséget adunk.”
Az álomból valóság lett: a kis büfé, amelyet Ádám a nagybátyja támogatásával kezdett el üzemeltetni, pár év alatt kinőtte magát. Naponta több száz vendég fordult meg náluk, és világossá vált, hogy eljött az idő továbblépni.
„Új fejezetet akartunk nyitni. A cél nemcsak egy nagyobb hely volt, hanem hogy a lángost, mint élményt még magasabb szintre emeljük.” A COVID persze közbeszólt, de a csapat nem hátrált meg: saját kezűleg építették át az új helyszínt, és mire a vendégek visszatérhettek, már étteremként fogadta őket a Retro Lángos Budapest.
Az éttermet hárman indították: Ádám, Krisztián és Dani. Korábban is dolgoztak együtt, így természetes volt számukra, hogy a Retro Lángos Budapest éttermet is közösen indítják el. Azóta a baráti, családi társulásból egy több, mint 50 fős vállalkozás lett és a jövőre nézve még nagyobb célokat tűztek ki maguk elé.
Az étlapot folyamatosan kísérletezéssel formálták. Az egyszerű sajtos-tejfölöstől a rukkolás-sonkás verziókig sokféle ízvilág felkerült. “Először a külföldiek próbálták ki az extrább lángosokat, most már a magyarok is egyre bátrabbak.”
És hogy mi jön ezután?
„Rengeteg munkaóra van mögöttünk és közben ketten is családos emberek lettünk, de engedtünk a “nyomásnak” és új szintre léptünk. Megnyitottuk az új helyünket a Vécsey utca 3. szám alatt. Az étterem a Parlament közelében található, van asztali kiszolgálás és visszahoztuk a régi kedvenceket is, mint a töltött lángost. A lángos egy tradicionális magyar étel – mi ezt felelősséggel éljük meg. Mindig minőséget kínálunk, és szenvedéllyel végezzük a munkánkat. Annyi mindent köszönhetek ennek a helynek, a vendégeknek, a lángosnak. Ezt szeretném visszaadni az embereknek.”