Gál Krisztián neve mára összeforrt a Retro Lángos Budapesttel. Már gyerekként is ott sürgött-forgott a Balaton-parti büfék körül, ahol a család lángost sütött – azóta eltelt néhány év, de a szenvedély nem változott. Ma társtulajdonosként vezeti azt az éttermet, ahol minden lángos mögött egy történet, minden tészta mögött egy adag szeretet van. Mert ahogy ő mondja: „a tésztának lelke van.”
Gál Krisztián számára a lángos nem egyszerűen étel – hanem egy gyerekkori emlék, egy életérzés, egy életforma. Nyolcévesen már a Balatonnál sürgött-forgott a bátyja és Ádám, az unokatestvére körül, akik akkoriban már büfében sütötték a lángost.
„Beleszülettem ebbe. A lángos mindig ott volt körülöttem, gyerekként a pörkölt mellé is azt ettem kenyér helyett” – meséli nevetve.
Később, kamaszként fagyit árult a parton, majd jöttek a saját próbálkozások is: kürtőskalács, saját büfé, külföldi munkák Ciprustól Írországig. Bár az iskolában informatikát tanult, hamar rájött, hogy sokkal inkább emberekkel szeretne foglalkozni.
„A vendéglátásban megvan az az energia, amitől élettel telik meg egy nap” – mondja. 2018-ban tért vissza komolyabban a Retro Lángoshoz, először üzletvezetőként, ma már társtulajdonosként.
2019-ben, amikor a Podmaniczky téri bódé előtt három méter mély gödör tátongott az építkezés miatt, mégis rekordévet zártak. Ez adta a lendületet ahhoz, hogy bele merjenek vágni egy nagyobb léptékű álomba: egy valódi étterem megnyitásába.
„Megtaláltuk a szembe lévő helyet, így a kicsi büféből egy 175 négyzetméteres étteremre váltottunk – hatalmas lépés volt.”
Aztán jött a COVID, és minden összeomlani látszott. Krisztián albérletét felmondva Ádámékhoz költözött, és próbáltak életben tartani mindent. Volt idő, amikor napi tíz vendéggel működtek, ő maga pedig elment kábeltévét szerelni, hogy megtartsák a törzscsapatot.
„Mégis megcsináltuk – ez a legfontosabb. Nem adtuk fel.”
Ma már megnyitották új éttermüket, ahol van lehetőség asztalt foglalni, pincérektől rendelni. Itt prémium körülmények között lehet lángosozni a csendes teraszon, vagy a szépen kialakított belső térben. Bővítették a kínálatot, elérhetővé tették a régen népszerű töltött lángosokat és a gulyáslevest is a Vécsey utcában. Mi az ami nem változott? A hozzáállás.
„A tésztának lelke van – és ezt minden körülmények között őrizni kell. Ugyanazt kell kapnia az első vendégnek és az utolsónak is. A Retro Lángos Budapest csapata ezzel a hozzáállással dolgozik nap mint nap – hogy a lángos ne csak egy finom étel, hanem egy valódi élmény legyen.”