Skip to main content

A Retro Lángos Budapest társtulajdonosa, Varga Dániel gyerekként még úgy látta, nem akarja folytatni a családi hagyományt lángossütőként és pénzügyi pályára lépett – később mégis úgy döntött, új szintre emeli ezt az ikonikus magyar ételt, méghozzá gluténmentes verzióban is. 

„A gyerekkorom a lángos körül forgott – a nagyszüleim kezdtek el lángost sütni a  piacon, később a szüleim átvették a pecsenyesütő vállalkozást. Eleinte imádtam a lángost, de egy idő után teljesen ráuntam. Aztán kamaszként újra felfedeztem ezt az ételt, akkoriban főleg rántott hússal ettem, nekem azt is lehetett” – meséli Dani. 

Retro Lángos Budapest

Bár a lángos mindig jelen volt az életében, sokáig nem gondolta, hogy ezzel fog foglalkozni. Közgazdászként diplomázott, projektmenedzserként dolgozott, de egy régi álom és egy nagy szerelem Franciaországba, majd Dél-Amerikába vitte. Egy francia tengerparti étteremben dolgozott nyaranta, ahol össze tudott szedni elég pénzt az utazásaira, és amikor elfogta a kalandvágy, útnak indult. Miután körbeutazta Dél-Amerikát haza költözött és egy másik álmának megvalósításába kezdett, saját hostelt nyitott Budapesten. 

Egy buszon futott össze régi iskolatársával, Sóti Ádámmal – ekkor született meg egy gyerekkori barátság új fejezete.

„Ádám lelkesen mesélt arról, hogy mennyire szereti a lángos sütést és saját vállalkozáson gondolkozik, engem is magával ragadott a lelkesedése. Később örömmel töltött el, hogy létrehozott egy sikeres lángos üzletet a belvárosban, ami egyre nagyobb hírnévre tett szert – mindenki ismerte, aki benne volt a városi életben. Én pedig lelkesen vittem a hostel vendégeimet, akik imádták ezt a magyaros street food sajátosságot, a hangulatot, akkoriban ez egy jó találkozási hely volt a városban. Először a Zsiráf nevű nyári projektet csináltuk együtt, aztán jött az ötlet: nyissunk közösen egy lángos-éttermet Krisztiánnal kiegészülve.”

Retro Lángos Budapest

A tervet valóra váltották, de az indulás nem volt könnyű.

„A nyitás után beütött a COVID. Le kellett mondani a kivitelezőket és magunknak kellett festeni, csempézni, sokkal kevesebb pénzből indultunk, mint terveztük. De nem adtuk fel. Ott álltunk hárman az étteremben, és elkezdtük felépíteni. Ez lett az alapja annak, amivé ma a Retro Lángos Budapest vált.” 

Ma már hárman viszik a vállalkozást: Dani, Ádám és Krisztián – egy baráti, családias csapatból nőtték ki magukat komoly márkává. Amit először hárman vittek a pult mögött, az mára egy 50 fős csapattal működő, országos ismertségű lángosozóvá vált. 

Dani gluténérzékenyként személyesen is érintett volt abban, hogy a gluténmentes lángos is felkerüljön a kínálatba – ezért kidolgozták a saját gluténmentes tésztareceptjüket, amit ma is sok vendég keres.  

„Az első helyet szépen lassan belaktuk, fokozatosan megtelt élettel a nagy teraszunk is – végül eljött a pillanat, amikor már nem fértünk el benne. Azon kaptuk magunkat, hogy néha már be sem tudunk lépni a saját üzletünkbe, akkora az érdeklődés. Ha meg akarjuk tartani a minőséget és a személyességet, lépnünk kell. Ezért megnyitottuk a Vécsey utcai új éttermünket. A célunk nemcsak a jó lángos, hanem hogy élményt adjunk. Olyat, amire a vendég tényleg emlékszik. Most egy exkluzívabb élményt kínálunk, asztalfoglalással, kiszolgálással, új ételekkel és egy nagyobb gluténmentes konyhával.” 

Dani számára a lángos sokkal több, mint étel:

„Nem fine dining – de nem is kell annak lennie. Ez egy igazi, magyar étel, amire büszkék lehetünk. És ha már ennyi örömet és sikert hozott nekünk, szeretnénk ebből visszaadni is – a vendégeinknek, a közösségnek.” 

Házhozszállítás

         

Éttermeink

1065 Budapest,
Bajcsy-Zsilinszky út 25.
Telefon: +36 30 110 7100

1054 Budapest,
Vécsey utca 3.
Telefon: +36 30 110 7000
Asztalfoglalás

Nyitvatartásunk

Hétfő – Vasárnap: 11:00 – 22:00